Ako vybrať správne okuliarové šošovky?

Publikované dňa 27.02.2023
Ak Vám vaše okuliare slúžia každý deň, tak je nevyhnutná kvalita okuliarových šošoviek. Okuliarové šošovky by nemali skresľovať obraz, mali by mať prijateľnú hmotnosť a odolnú povrchovú úpravu s možnosťou jednoduchého čistenia. Okuliarové šošovky by mali byť vyrobené na mieru podľa individuálnych hodnôt zákazníka.



JEDNOOHNISKOVÉ DIOPTRICKÉ ŠOŠOVKY
Sú základné klasické šošovky vhodné na korekciu krátkozrakosti alebo ďalekozrakosti. Jednoohniskové šošovky už podľa názvu majú len jedno ohnisko. To v praxi znamená, že sa môžu používať na jednu vzdialenosť, buď na diaľku, alebo na blízko. Sú vhodným riešením pre tých klientov, ktorých trápi len jedna z týchto zrakových vád a nemusia riešiť iné problémy.








BIFOKÁLNE DIOPTRICKÉ ŠOŠOVKY
Bifokálne šošovky alebo dvojohniskové šošovky majú okrem základnej jednoohniskovej šošovky ešte ďalšiu pridanú šošovku. Pritom sa jednoohnisková šošovka používa na pozeranie do diaľky a pridaný diel zase na pohľad do blízka. Bifokálne okuliare majú jednu nevýhodu. Pri prechode pohľadov z diaľky do blízka alebo naopak je badateľný skok obrazu. Aj kvôli tomu sú v poslednej dobe bifokálne šošovky čoraz viac nahrádzané multifokálnymi.









MULTIFOKÁLNE DIOPTRICKÉ ŠOŠOVKY
Takéto okuliarové šošovky umožňujú vidieť na rôzne vzdialenosti bez toho, aby ste museli meniť okuliare. Pohľad sa pomaly presúva od videnia do diaľky, cez videnie na strednú vzdialenosť až po videnie na blízko bez akejkoľvek námahy. Taktiež na nich nie je vidieť žiadny predel či vytavený dielik na čítanie. Na pohľad vyzerajú presne ako jednoohniskové sklá, no slúžia na viac účelov.

Aký by mal byť materiál šošoviek?
Existujú dva druhy šošoviek a to minerálne (sklenené)plastové.

Minerálne šošovky
sa vyznačujú vysokou hmotnosťou už pri nižších dioptriách. Majú dobré zobrazovacie schopnosti no s obmedzenou možnosťou vylepšenia povrchovej úpravy. Sú veľmi krehké. Už pri malom mechanickom zaťažení sa lámu a vytvárajú ostré úlomky. Minerálny materiál nedosahuje intenzitu UV filtra ako plastový materiál. Minerál je možno farbiť iba v jednej farbe – v hnedej. Samozafarbovacia vlastnosť nie je tak flexibilná a nedosahuje životnosť ako u plastových materiálov.

Plastové šošovky
majú výborné zobrazovacie schopnosti s možnosťou vylepšenia povrchovej úpravy ako je zafarbenie na slnečné okuliare, antireflexná, hydrofóbna alebo antistatická úprava. Vyznačujú sa nízkou hmotnosťou i pri vyšších dioptriách. Hmotnosť plastových šošoviek je v priemere až o 65 % nižšia než minerálne šošovky. Plastový materiál dokáže odolať silným nárazom a pri poškodení nevytvára množstvo úlomkov. Pre špeciálne účely je možno vyrobiť okuliarové šošovky z „nerozbitných“ plastov. Pri vyšších plusových alebo mínusových hodnotách je možné redukovať hrúbku šošovky. Takto sa dá dosiahnuť stenšenie šošoviek až o 40 %. Plast je možno farbiť podľa vlastných predstáv a získať tak dioptrické slnečné okuliare s pridaným ochranným faktorom proti intenzívnemu slnečnému žiareniu.

Plastový materiál sa vyrába aj v kombinácii samozafarbovacej, polarizačnej alebo fotopolarizačnej vlastnosti. Samozafarbovacia vlastnosť umožňuje mať jedny okuliare do interiéru aj exteriéru a ich zafarbenie sa prispôsobuje okolitým podmienkam (vo vnútri číre, vonku tmavé). Polarizačné sklá sú doplnené o filter, ktorý pohlcuje svetelné odrazy od vodných plôch, karosérií áut atď. Fotopolarizačný plastový materiál prispôsobuje odtieň zafarbenia intenzite slnečného svitu v aute a vytvára tak kontrastnejší obraz.
Plastové šošovky sa už využívajú oveľa viac ako minerálne šošovky.

Kvalitné šošovky by mali fungovať ako ochranný štít proti:




ODLESKOM
- antireflexná úprava vám zaručí maximálne číre videnie s ochranou pred UV žiarením = lepšia estetika a komfort







ŠKRABANCOM
- tvrdenie Vám zaručí vyššiu odolnosť voči škrabancom = dlhšia životnosť






ODTLAČKOM- hydrofóbne a oleofóbne vrstvy slúžia na zachytávanie nečistôt = jednoduché čistenie, maximálna čírosť a jasné videnie







PRACHU
- antistatické vlastnosti = lepšia čírosť







KVAPKÁM
VODY - kvapky vody sa na šošovke minimalizujú a ľahko z nej stekajú = vyšší komfort a čírosť




Ak rozmýšľate o kúpe nových okuliarov neváhajte navštíviť našu predajňu kde Vám s radosťou poradíme a spoločne vyberieme pre Vás tie správne šošovky.
Vyšetrenie zraku v našej optike
 

BV

Podobné články