Prečo máme farebné oči ?

Publikované dňa 27.02.2023
Čo nám dodáva farbu očí?  
Naším očiam dodáva farbu pigment melanín, ktorý sa nachádza v očnej dúhovke. Dúhovka je časť oka, nachádzajúca sa medzi rohovkou a vnútroočnou šošovkou a práve ona je tou farebnou časťou oka, ktorú je vidieť.
  
 
Farba dúhovky záleží od množstva a hĺbky uloženia pigmentu.
Ak sa pigment nachádza v najspodnejších vrstvách a v malom množstve, je dúhovka modrá alebo sivá.
Naopak väčšie množstvo pigmentu dodáva dúhovke zelenúhnedozelenú farbu.
Prítomnosť veľkého množstva pigmentu podmieňuje tmavohnedú farbu.
Výnimočne môžu byť dúhovky jedného človeka rôzne zafarbené. Pigmentová vrstva dúhovky má význam pre optické vlastnosti oka, lebo zabraňuje, aby svetlo prenikalo pomimo zrenice oka.






Existuje ešte vzácna genetická porucha – albinizmus. Vtedy postihnutý jedinci nemajú žiaden pigment a ich farba očí sa preto javí ako rúžová až červená.





Čo vytvára červený efekt očí na fotkách ?
U  určitého percenta populácie je hustota pigmentu na zadnej strane dúhoviek nižšia, čo má za následok to, že svetlo ktoré dopadá do oka sa neodrazí od dúhovky, ale prechádza až na sietnicu a až tam dochádza k odrazom.
Na sietnici sa toto svetlo odráža od siete krvných tepien a vlásočníc. Výsledok je taký, že odrazené svetlo má červenú farbu a vzniká takzvaný červený reflex, ktorý bežne vidíme na fotografiách v podobe červených očí.



Ako funguje predpoklad farby očí?

Za konečnú farbu očí je zodpovedných niekoľko rôznych génov, a jeden z nich rozhodne o tom, či budú oči tmavé alebo budú svetlé.
Tmavá farba je dominantná, čo znamená, že ak dieťa zdedí vlohu na tmavé oči hoci len po jednom z rodičov, modré oči mať nebude. Na druhej strane aj tmavooký rodič môže dieťaťu odovzdať vlohu na modré oči.

• Dvaja modrookí rodičia budú mať s najvyššou pravdepodobnosťou všetky deti svetlooké
• Dvaja tmavookí rodičia budú mať s 3/4 pravdepodobnosťou dieťa s tmavými očami a so 1/4 pravdepodobnosťou so svetlými očami
• Jeden tmavooký a druhý svetlooký rodič môžu mať s 50% pravdepodobnosťou svetlooké alebo tmavooké dieťa
Pozrite si tabuľku a podľa farby očí rodičov zistíte, aká je pravdepodobnosť, že dieťa bude tmavooké, modrooké či zelenooké.

Prečo sa väčšina deti rodí s modrými očami?

Po pôrode má bábätko len veľmi málo melanínu. Postupne, ako sú jeho oči vystavované slnečnému žiareniu,  melanocyty v dúhovke začnú  produkovať pigment melanín a farba očí sa bude meniť a väčšinou podobať na farbu očí rodičov.
V ďalších mesiacoch sa uloží v očnej dúhovke viac pigmentu a oko nadobudne skutočnú farbu. Táto premena však bude veľmi postupná a farba očí sa bude meniť veľmi pomaly.
Reálnu farbu nadobudne oko medzi 6. mesiacom až prvým rokom. Pigmentácia oka však bude úplne kompletná do tretieho  roka života, čiže až vtedy bude  farba očí úplne konečná.

Aké ďalšie faktory môžu ovplyvniť farbu očí?

1.       Zdravotný stav
Mnoho ľudí sa stretáva s tým, že keď sú chorí, prípadne v strese, farba ich očí je tmavšia či svetlejšia. Je to dôsledok rozmiestnenia a hustoty melanínu, alebo lipofuscinu na dúhovke.
2.       Konkrétne ochorenie
Zmena farby oči môže byť ďalej spôsobená konkrétnym ochorením ako je napríklad glaukom.
3.       Užívanie liekov
Samotný mechanizmus účinku liekov na zmenu farby očí je zatiaľ zistený len čiastočne.
4.       Hormóny
Je čiastočne dokázané, že vplyv hormónov má vplyv na pigmentáciu dúhovky, čím je tiež možné vysvetliť zmenu farby očí u dospelých.
 
Keďže aj niektoré ochorenia ovplyvňujú zmenu farby očí, je potrebné pri spozorovaní takejto zmeny navštíviť lekára.
Vyšetrenie zraku v našej optike


BV

Podobné články