Okuliare na počítač. Ako sa chrániť pred modrým svetlom?

Publikované dňa 27.02.2023
Modré svetlo na nás svieti nielen z prírodných zdrojov ako napríklad slnečné žiarenie, ale najmä z elektronických zariadení ako sú smartfóny, monitory počítačov a tabletou alebo TV. Samozrejme, je rozdiel či denne pozeráte do monitoru hodinu alebo celý deň v práci, pretože krátke sledovanie televízie alebo práca s elektronickými zariadeniami nemá merateľný dosah na poškodenie zraku. 



Aj napriek tomu je však pre nás toto žiarenie dôležité. Modré svetlo nášmu oku pomáha rozoznať či je deň, alebo noc. Taktiež pomáha produkovať spánkový hormón melatonín, ktorý sa uvoľňuje tesne pred spánkom. Práve tu však nastáva problém. Kvôli modernej technike, vyžarujúcej najviac modrého svetla,  začína byť pre nás toto svetlo škodlivé.







Modré svetlo má bezprostredný vplyv na náš biorytmus. Stojí za úbytkom tvorby melatonínu, ktorý je tvorený výhradne za tmy a reguluje zaspávanie a jednotlivé fázy spánku. Vo chvíli, keď naše oči registrujú modré svetlo, hladina hormónu melatonínu je nízka a do tela sa vylučuje kortizol, hormón s povzbudzujúcim účinkom (ten zaspávaniu neprospieva). Tým dochádza nielen k oddialeniu zaspania, ale aj znížení celkovej kvality spánku.
Digitálne zariadenia vyžarujú špecifický typ modrého a fialového svetla. Nadmerné žiarenie týchto farieb dokáže mať negatívny dopad a spôsobiť tak viaceré zdravotné nepríjemnosti.


Dlhodobé vystavovanie sa modrému svetlu môže viesť k poškodeniu vášho zraku:
• Syndróm suchého oka - pri poškodenom zvlhčení očí sa objavujú rôzne príznaky, typickým príznakom syndrómu suchého oka je začervenanie, škrabanie, pálenie a svrbenie oči
• Problémy so spánkom - nedostatok spánku alebo nekvalitný spánok môžu viesť k ďalším komplikáciám ako: nadmerná únava, podráždenosť, problémy s trávením, nepravidelná srdcová činnosť, depresia, poruchy sústredenia
• Bolesť očí - tlak v očiach, rezavý pocit v očiach, bolesť pri žmurkaní, pálenie a začervenanie oka
Bolesti hlavy - sú typickými následkami dlhého pracovného dňa stráveného na počítači
• Rozmazané videnie - naše oči často pozerajú na neprirodzené svetelné zdroje a to môže viesť po určitej dobe k rozmazanému videniu


Ako sa proti tomuto svetlu brániť?

V súčasnosti existuje niekoľko riešení, ako sa brániť proti škodlivému modrému svetlu:

· Okuliare blokujúce modré svetlo - okuliare na PC

Pravdepodobne najlepšie riešenie, ktoré si môžete zvoliť, ak sa chcete uchrániť pred modrým svetlom.
Okuliare na počítač už dnes nie sú ničím výnimočným a pravidelne ich využívajú ľudia, ktorí sedia za počítačom v kancelárii niekoľko hodín denne. Odporúčajú sa však aj tým, ktorí sú na digitálnych technológiách zavesení prakticky nonstop.
Najväčšou výhodou okuliarov na počítač je prirodzená ochrana pred modrým svetlom. Okuliare znižujú oslnenie a absorbujú žiarenie. Preukázateľne taktiež pomáhajú pri syndróme suchého oka a revitalizácii oči.
Bolo totiž dokázané, že ľudia, ktorí väčšinu dňa sedia za počítačom žmurkajú o polovicu menej.  Nedostatočné žmurkanie vám koniec koncov môže spôsobiť práve syndróm suchého oka.

Ochranná vrstva pred modrým svetlom má svoje špecifiká - šošovky s touto technológiou majú jemné sfarbenie do žlta, s modrými odleskami na vonkajšej strane šošoviek. Nemusíte sa ničoho obávať, nie je to výrobná chyba. Je to normálna súčasť úpravy, ktorá svojim ľahkým zafarbením zabezpečuje ochranu vašich očí.

Existujú už vyhotovené okuliare na počítač blokujúce modré svetlo 
  
                                                                                                                      

Alebo u nás v optike máte na výber z dvoch druhov okuliarových šošoviek blokujúcich modré svetlo:

· Eye Protect System
                  
Technológia Eye Protect System poskytuje nositeľom okuliarových šošoviek výnimočnú ochranu na prednej i zadnej časti okuliarových šošoviek pred svetlom, ktoré je pre naše oči škodlivé. Chráni zrak pred škodlivým UV žiarením a modrým svetlom a súčasne pôsobí esteticky a štýlovo.
Ochrana pred škodlivým modrým svetlom
Využíva ojedinelý filtrujúci proces na to, aby poskytla trojnásobnú ochranu pred škodlivým modrým svetlom v porovnaní so štandardnými okuliarmi.
Ochrana proti škodlivému UV žiareniu
Efektívne absorbuje 100% UVA a UVB žiarenia.
Esteticky číre okuliarové šošovky
Technológia Eye Protect System nemá vplyv na farebné vnímanie.


· Šosovky Crizal Prevencia
Technológia Crizal Prevencia filtruje škodlivé UV žiarenie a modré svetlo a súčasne prepúšťa žiaduce svetlo - každodenná ochrana pred škodlivým žiarením. Viditeľne odráža škodlivé modrofialové svetlo od vašich okuliarových šošoviek a pomáha chrániť zrak.
  Ochrana pred škodlivým modrým svetlom
Poskytuje až trikrát vyššiu ochranu pred škodlivým modrým svetlom oproti bežným okuliarovými šošovkám.
Ochrana proti UV
Okuliarové šošovky odrážajú 100% UV a UVB žiarenia.

Vodoodpudivé
Okuliarové šošovky odpudzujú vodné kvapky.

Odpudzujú prach
Okuliarové šošovky odpudzujú prachové častice.

Odolnosť proti poškriabaniu
Zistite, ako budú vaše okuliarové šošovky odolávať poškriabaniu.

Odolnosť proti šmuhám
Okuliarové šošovky odpudzujú nepríjemné šmuhy.


Škodlivé svetelné lúče môžu byť pre vaše oči nebezpečné tak, ako sú nebezpečné pre vašu pokožku, ich efekt sa kumuluje, urýchľuje starnutie očí a výskyt zákalov. Modrofialové svetlo bolo pred nedávnom označené ako škodlivé pre bunky očnej sietnice. Spôsobuje dlhodobé poškodenie očí a môže urýchliť potenciálny výskyt vekom podmienenej makulárnej degenerácie (VPMD).






Zdroj: https://www.essilor.sk/


Vyšetrenie zraku v našej optike

BV

Podobné články