Ako vybrať okuliare podľa typu tváre ?

Publikované dňa 27.02.2023
Okuliare už dávno neslúžia len ako pomôcka, v dnešnej dobe okuliare sú aj módnym doplnkom a tak dotvárajú Váš imidž. Na prvý pohľad dokážu zvýrazniť vašu osobnosť a súčasne odpútať pozornosť od drobných nedostatkov.
Základ toho aby Vám okuliare dokonale sadli je najprv zistiť, aký typ tváre máte. Rôzne okuliarové rámy sedia k rôznym typom tvári.  Ďalšou podstatou je aj veľkosť rámu. Každý rám má svoju individuálnu veľkosť,  tá je poväčšine zaznačená na stranici rámu a udáva sa v mm. Dôležité je aby Vám rám sedel hlavne na nose. Výška a veľkosť očnice je tiež podstatná, nechceme predsa aby rám bol príliš malý alebo práve naopak príliš veľký. 
Vysvetlenie parametrov okuliarov.

Rozlišujeme tieto typy tvári:

1. Okrúhla tvár

Pomer medzi dĺžkou a šírkou tváre je opticky takmer zhodný. Líca sú plné, brada môže byť okrúhla a nie je príliš výrazná.     
2. Hranatá tvár
Najdominantnejšou časťou hranatej tváre je čeľusť. Výrazná, ostro rezaná. Črty tváre sú tiež ostré a ľudia s týmto typom tváre majú väčšinou široké čelo.
3. Oválna tvár
Mnoho ľudí si mýli okrúhlu a oválnu tvár. Zásadným rozdielom, na ktorý sa môžete pri určení typu pozrieť, je tvar brady. Zatiaľ čo okrúhla tvár má bradu zaoblenú, oválne tváre vídavame najčastejšie so špicatou, respektíve špicatejšou bradou. Ľudia s týmto typom tváre mávajú vysoké a výrazné lícne kosti.   
4. Srdcová tvár
Tak ako oválna tvár, aj srdcová tvár má často vysoké lícne kosti. Od širokého čela sa zužuje až ku špicatej brade.

Stretnúť sa môžete aj s označeniami ako obdĺžniková tvár či diamantová tvár, no v zásade vychádzajú zo základných 4 typov pomenovaných vyššie. 

Okrúhla tvár si pýta výrazné rámy. Určite nič nepokazíte, ak si vyberiete mačací tvar okuliarov. Hranatý typ koriguje oblé kontúry a plné líca. Vďaka tejto vyváženosti opticky svoju tvár zúžite a súčasne predĺžite. Vybrať si tiež môžete modely s výrazným mostíkom, ktorý bude slúžiť ako pútavý prvok v centre tváre. Rovnako dobre urobíte, ak si vyberiete okuliare s odvážnymi farebnými kombináciami.
                                               
                                                                                                                                    

S hranatou tvárou by ste mali siahnuť po okuliaroch s užším rámom a s miernym zaoblením. To vynikajúco doplní vaše ostré črty. Dávajte si pozor na príliš hranaté rámy, ktoré sú problémom práve pre váš typ tváre. Správnou voľbou sú teda oválne a okrúhle rámy, ktoré zjemnia vaše ostré rysy. Mnohí volia aj nadrozmerné oversize rámy, ktoré odvádzajú pozornosť od hranatej tváre.
                                            
                                                                                                                                   

Dobrá správa pre ľudí s oválnym typom tváre- hodia sa vám takmer všetky rámy. Rám okuliarov by mal byť široký ako najširšia časť tváre. Vyberať okuliare na oválnu tvár je teda najjednoduchšie. Samozrejme s výberom to netreba preháňať. Častou voľbou nositeľov oválnej tváre je model aviator.
                                             
                                                                                                                                      

Zvyšné typy to majú trochu náročnejšie. Pre ľudí so srdcovou tvárou odporúčame okuliare s výraznou dolnou časťou rámu. Rám okuliarov môže byť pokojne širší, v kombinácii s výraznou dolnou časťou vyváži nepomer medzi širokým čelom a úzkou bradou, od ktorých odpúta pozornosť. Vhodnými tvarmi okuliarov sú mačacie, alebo okrúhle okuliare. Cieľom týchto rámov je opticky vyvážiť široké čelo rozšírením brady, alebo naopak. Ak chcete preniesť pozornosť na vrchnú časť tváre, vyberte si polorám s výraznejšou farbou na hornej časti rámu.
                                           
                                                                                                                                  

Ak ani po prečítaní nášho článku si nie ste istý či Vám okuliare budú sedieť, tak môžete z pohodlia domova využiť funkciu virtuálne zrkadlo, ktorú ponúkame na našej e-shop stránke. Ďalšou možnosťou je navštíviť našu kamennú predajňu osobne, kde Vám pomôže a poradí náš ochotný a profesionálny personál. Možno zistíte, že podľa odporúčaní sa Vám aj tak žiadny rám nepáči alebo úplne nesedí ako by mal, na tom nie je nič zlé. My vám pomôžeme nájsť pre Vás tie najlepšie okuliare, aby konečný výsledok bol ten najlepší. Okuliare si nakoniec aj tak nájdu svojho nositeľa napriek tomu čo móda hovorí.

Radi pomôžeme, tešíme sa na Vás!


BV

Podobné články