NIEČO O LUPÁCH

Publikované dňa 27.02.2023
Z minulosti....

Mnoho pre ľudstvo užitočných vynálezov má neznámych autorov a ani nevieme, kedy vznikli a ako pôvodne vyzerali, so vzácnou výnimkou tých, ktoré zobrazil maliar alebo sochár. Môžeme hovoriť o historických osobnostiach, ktoré ich používali, aj o umeleckých dielach a mieste, kde sú tieto osobnosti zobrazené.

Sklá, lupu, pomocou ktorých ľudia čítali držiac ich v ruke alebo ich mali zavesené na krku na retiazke, vyrábali v jedenástom storočí pod názvom čítací kameň.

Antický Rím poznal predchodcu okuliarov, dokonca slnečných. Tie prvé boli lupy, zavesené na retiazke okolo krku a druhé brúsené minerály a drahokamy. Rímsky cisár Nero si chránil zrak pred slnkom pri sledovaní gladiátorských zápasov veľkým brúseným smaragdom zelenej farby. Prvý autor, ktorý opísal okuliare s dvoma sklami, bol Roger Bacon, anglický vedec a filozof.


ROGER BACON

Niektorí autori pripisujú vynález okuliarov s obidvoma obrúsenými sklami v trinástom storočí jednému z najpozoruhodnejších stredovekých mysliteľov, anglickému filozofovi, prírodovedcovi propagátorovi experimentálnej vedy Rogerovi Baconovi. Pretože sa vynález nepotvrdil, zostáva Baconovo autorstvo domnienkou. Bol však prvý, kto sa venoval teoreticky zväčšovaniu písmen pomocou rovinného rezu sklenenej gule. Píše sa rok 1250.

V spise Opus maius, ktorý poslal pápežovi Klementovi IV. je uvedené: „Keď vezmeme guľový odsek z krištáľu alebo skla a jeho výška je menšia ako polomer, vidíme písmená a malé predmety väčšie, ak obrátime konvexnú stranu k oku ... Preto je tento vynikajúci predmet vhodný pre starých a slabozrakých ľudí.“


LUPA

Lupa je optický prístroj, ktorý sa používa pri rôznych činnostiach, napríklad pri výrobe alebo oprave drobných predmetov, pre lepšie rozlíšenie detailov pri analýze, taktiež pri odbornom vedeckom i laickom výskume. Dnes po viac ako 770 rokoch, sú lupy stále viac populárne a sú významným prínosom pre ľudí s poškodeným zrakom. K dispozícii sú lupy v širokej škále druhov, veľkostí a tvarov.

Lupy sú charakterizované piatimi najdôležitejšími parametrami:

-veľkosť šošovky

-zväčšenie

-ohnisková vzdialenosť

-dizajn šošovky

-zorné pole



ROZMER ŠOŠOVKY

Podľa potreby a použitia je veľmi dôležité vybrať správnu veľkosť šošovky. Niektorí užívatelia uprednostňujú lupy s veľkým priemerom, ktoré majú veľké zorné pole, čím umožňujú vidieť na daný predmet čo najlepšie. Iní zase volia lupy menších rozmerov, ktoré sa zmestia aj do vrecka a majú ich tak stále k dispozícii. Rozmer lupy sa udáva v milimetroch, pri kruhových šošovkách sa udáva priemer a pri obdĺžnikových uhlopriečka.



ZVÄČŠENIE

Zväčšenie, inými slovami aj priblíženie alebo optická mohutnosť, je pomer medzi zdanlivou veľkosťou a skutočnou veľkosťou spoza zväčšovacieho skla. Ak je objekt v správnej ohniskovej vzdialenosti a javí sa za zväčšovacím sklom opticky 10-násobne väčší než je jeho skutočná veľkosť, priblíženie je 10x.  Ďalší termín používaný pre meranie optickej mohutnosti, no odlišný než zväčšenie, je dioptria. Šošovka má optickú mohutnosť jednej dioptrie vtedy, ak je jej ohnisková vzdialenosť jeden meter.

Vzťah medzi zväčšením a dioptriou možno charakterizovať jednoduchým vzorcom:


zväčšenie x 4

(napr. lupa zväčšujúca 2x, bude mať podľa vzorca 2x4-1 = 7 dioptrii)




OHNISKOVÁ VZDIALENOSŤ

Ohnisková vzdialenosť je vzdialenosť od šošovky k danému predmetu, keď je predmet zaostrený. Je to veľmi dôležitý parameter pri práci s lupou. Je to optimálna vzdialenosť lupy od pozorovaného predmetu. Pri správne nastavenej ohniskovej vzdialenosti je obraz pozorovaného objektu najostrejší. Ohnisková vzdialenosť sa dá vypočítať ako prevrátená hodnota zväčšenia (v dioptriách), pričom výsledok dostaneme v metroch.





DIZAJN LUPOVÝCH ŠOŠOVIEK

Podľa zakrivenia šošovky rozlišujeme lupy na


1. BI-ASPÉRICKÉ

2. SFÉRICKÉ

3. ASFÉRICKÉ


Toto zakrivenie má vplyv na kvalitu zobrazovania zväčšovacieho predmetu. Každá lupa pri zobrazovaní vykazuje okrajové skreslenie predmetu. Platí, že čím je väčšie zväčšenie, tým je väčšie okrajové skreslenie. Najviac skresľujú sférické šošovky. Pre elimináciu skreslenia sú vhodnejšie asférické alebo bi-asférické šošovky.






V súčasnej dobe sa lupy vyrábajú z minerálneho skla, ale aj z akrylátových, teda plastových materiálov. Všeobecne platí, že minerálne šošovky prepúšťajú viac svetla a zvyčajne majú veľmi jasné optické vlastnosti, sú však ťažšie ako akrylátové a tiež viac náchylné na rozbitie. Dôležitou povrchovou úpravou šošoviek je antireflex, ktorý eliminuje odrazy vznikajúcich z okolitých predmetov. Zvyšuje taktiež priepustnosť svetla, čím sa stáva lupa čírejšou a zobrazovaný predmet nie je rušený odrazmi.



FRESNELOVÁ LUPA

Fresnelovu lupu skonštruoval francúzsky fyzik Augustin Jean Fresnel. Fresnelova šošovka je vlastne tenká ohybná fólia, je ľahká a umožňuje zobrazovať- zväčšovať veľké plochy. Tým, že je skladná, ľahko sa zmestí aj napr. do vášho vrecka.





BIFOKÁLNA LUPA

Ak je lupa skonštruovaná tak, že obsahuje dve šošovky s rôznym zväčšením, označujeme ju ako bifokálna lupa.


HODINÁRSKA LUPA

Hodinárska lupa je veľmi praktická, hlavne pri oprave drobných predmetov. Je vhodná pre šperkárov alebo hodinárov, ale v praxi ju môže používať ktokoľvek, kto potrebuje mať voľné ruky pri danej činnosti.





Mgr. Zuzana Hasajová

Podobné články