Kedy kúpiť prvé slnečné okuliare pre dieťa ?

Publikované dňa 27.02.2023
Počas slnečných dní je povrch oka vystavovaný slnečnému žiareniu, ktoré môže spôsobiť zápalovú reakciu a to sa prejavuje začervenaním očí, pálením a nadmerným slzením. Pokiaľ sú oči vystavované silnému slnku dlhodobo, môžu nastať problémy oka ako napríklad vznik mušieho krídelka (pterygium).

∙Pterygium- je ružovkasté trojuholníkové fibrovaskulárne tkanivo prerastajúce cez rohovku oka. Je prejavom degeneratívnych zmien rohovky ľudí žijúcich v prašnom a veternom prostredí a kde je veľa slnečného žiarenia. V prípade malého rozsahu nerobí žiadne ťažkosti, ale pri rozšírení do centra rohovky zhoršuje videnie a môže zanechať trvalé jazvy.
(zdroj- https://3f.sk/oov/pterygium/ )


∙Ako najlepšie chrániť oči našich najmenších a kedy je vhodné s tým začať?
U bábätiek prechádza až 90% UVA a 50% UVB k sietnici a môže tak spôsobiť trvalé poškodenie zraku, ktoré sa často prejaví v staršom veku dieťaťa alebo v dospelosti.  Slnečné okuliare sú pre deti dôležité, lebo chránia ich citlivé oči, predovšetkým spojovku.

Okuliare poväčšine nosili deti od troch rokov, pretože pre menšie detičky neboli vyrobené vhodné okuliare, ktoré by dobre sedeli a nepadali. Dnešní vyrobcovia však myslia aj na tých najmenších a vyrobili slnečné okuliare pre ročné deti či dokonca batoľata. Sú vyrobené z mäkkého a kvalitného materiálu, ktorý dieťa na hlave netlačí. Navyše majú gumičku, ktorá zabezpečí, že budú dieťaťu držať na hlave po celý čas.

Pri kúpe slnečných okuliarov pre deti by sme mali hľadať naozaj kvalitu. Dobré slnečné okuliare pre deti sú vyrobené z kvalitného materiálu, ktorý je mäkký a dieťa nikde neotlačí. Mali by mať filter vhodnej kategórie a poskytovať 100% ochranu oka. Ideálne je, ak sklá obsahujú aj filter modrého svetla. Musia byť nerozbitné, nesmú obsahovať ostré časti. Sklo by malo dostatočne pokrývať celé okolie očí.

∙Kedy a ako často slnečné okuliare nosiť ?
Slnečné okuliare by sme mali dieťaťu nasadiť vždy, keď je vystavené slnečným lúčom, teda najmä v lete. V zime je dobre  okuliare nasadiť napríklad  počas lyžovačky v horách, kde môže uškodiť aj horské slnko.  Nezabúdajme nasadiť okuliare deťom aj počas pobytu pri vode – slnečné lúče sa odrážajú od vody a oko môžu doslova podráždiť. Samozrejme k slnečných okuliarom patrí v lete aj adekvátna pokrývka hlavy.


∙Kedy sa nosenie slnečných okuliarov neodporúča?
Neodporúča sa nosenie okuliarov najmä za šera alebo pri zatiahnutej oblohe, pretože sa v tomto období dieťaťa videnie stále vyvíja. Pre jeho správny vývoj je dôležité, aby oči dostávali čo najkvalitnejší obraz okolitého sveta. Videnie musí byť čo najjasnejšie, farebné, ostré a ideálne rovnaké pre obe oči.

V optike nájdete aj praktické doplnky, ktoré zaistia stabilitu na detskej hlavičke, ako napríklad pásik so sťahovaním alebo tzv. brzdičky, ktoré sa navliekajú na konce straničiek.

V našej ponuke nájdete výber detských:
∙slnečných okuliarov →

∙dioptrických okuliarov  →


BV

Podobné články