Farebné videnie

Publikované dňa 27.02.2023
obrázok testu farebného videniaobrázok testu farebného videniaSvet okolo nás vnímame piatimi zmyslami, z ktorých najdôležitejší je zrak. Prostredníctvom zraku vnímame až 80% informácií z okolia. Moderný človek má vnímanie zmyslovými orgánmi rozdelené takto : zrak 90%, sluch 5%, hmat 2%, chuť 2% a čuch 1%.
Pokles množstva informácií pri zníženej schopnosti vnímania farieb, významne ovplyvňuje kvalitu života, klesá schopnosť spracovať informácie a tým je aj ovplyvňovaný reakčný čas. Z tohto dôvodu je veľmi dôležité maximálne využiť možnosti videnia.
Výskumy potvrdzujú , že poruchou vnímania farieb trpí 8% mužov a iba 0,5% žien z celkovej populácie. Ľudia s poruchou farbocitu nemôžu vykonávať viac ako 150 povolaní. Pri akejkoľvek poruche zraku sa život človeka od základu mení. Za takúto poruchu možno považovať aj poruchu farebného videnia.


obrázok testu farebného videniaobrázok testu farebného videniaSvet je vnímaný zdravým okom ako jedno nádherne farebné miesto, avšak v skutočnosti je náš svet bez akejkoľvek farby. Každá jedna farba je ukrytá vo svetle, ktoré sa oku javí ako číre. Farba je v podstate elektromagnetické vlnenie s vlnovou dĺžkou v rozmedzí od 380-780 nm, a to že ju ľudské oko dokáže vnímať je výsledok zložitých fiziologických procesov.

Schopnosť ľudského oka vidieť nie je len schopnosťou prijímania svetla, ale aj vnímania veľkosti, tvaru, vzdialenosti či pohyb vnímaných predmetov, ale zároveň aj vnímať priestor a farby. Dieťa sa však nerodí z dokonalým videní ale po narodení dokáže vnímať svetlo a tmu a až okolo šiestich mesiacov života človeka sa začína vyvíjať primitívne farebné videnie. Dokonalé farebné videnie je rozvinuté až v 3-4 roku života človeka.
obrázok s poruchou videniaobrázok bez poruchy videnia
Farby ovplyvňujú celý náš život . Majú vplyv na každý detail nášho života, vplýva na našu náladu, na pocity a podobne. Farby v nás dokážu vyvolať emócie a dokonca spomienky, niektoré odtiene v nás vyvolávajú pocit radosti iné presný opak. Tento vplyv farieb na ľudí je často využívaný v najrôznejších oblastiach a to predovšetkým v reklame. Farby sú teda súčasťou nášho živote či chceme alebo nie.

Farby a ich vnímanie zásadne ovplyvňuje život človeka po každej stránke. Požiadavka na dokonalý farbocit je nutná v určitých povolaniach, ktoré bez tejto schopnosti ani nie je možné vykonávať. Farebné videnie u človeka je zásadne určené schopnosťou identifikácie farieb a diskriminácie farieb. Schopnosť správne identifikovať farby je, ak človek dokáže bez akýchkoľvek problémov správne rozpoznať danú farbu. Čo však v prípade ak je vnímanie krásne farebného sveta narušené?

U nás v Optike Oravcová máme možnosť ľuďom s poruchou farbocitu pomôcť.
Jednoduché a bezbolestné vyšetrenie porúch farbocitu Vám zaberie len hodinku Vášho času a do 3-4 ýždňov Vám vyrobíme špeciálne okuliare, ktoré korigujú poruchy farbocitu. Aj vy dokážete prečítať testy, ktoré odhaľujú poruchy farbocitu. Špeciálne okuliarové šošovky Colorite sú jedinečnou možnosťou na korekciu farebného videnia.

Mgr. Andrea Gonda

Podobné články